Co to jest: brązowe, włochate a w środku zielone? / What is this: brown, furry and green inside?

Oczywiście kiwi.

Dzisiaj jest u mnie KIWI DAY, czyli przyjmuję owoce w postaci płynnej – smoothie i stałej – plasterki.

A przy okazji serdecznie pozdrawiam Anikę z Nowej Zelandii, z którą szukałam w Rwandzie goryli górskich (fotograficzne owoce tej eskapady można zobaczyć TUTAJ ).

Co czai się w kiwi, czyli 10 powodów, dla których warto jeść kiwi

  1. Witamina C – wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. 100 g owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w kiwi 90% tej witaminy.
  2. Witamina A – korzystnie wpływa na wzrok, włosy, skórę i paznokcie.
  3. Witamina K – korzystnie wpływa na krzepliwość krwi, chroni kości przed złamaniami i hamuje rozwój niektórych nowotworów.
  4. Witamina E – naturalny antyoksydant chroniący komórki przed wolnymi rodnikami i przed starzeniem. Niestety znaczna jej część znajduje się w skórce owocu.
  5. Minerały – wapń, żelazo, kwas foliowy, miedź.
  6. Magnez – dba o kondycję układu nerwowego
  7. Potas – stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Dobowe zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka wynosi 2500-3000 mg, a w 100 g kiwi jest 290 mg tego pierwiastka.
  8. Błonnik – doskonale działa na perystaltykę jelit i pomaga dbać o naszą figurę. 100 g owocu zawiera tylko 60 kcal.
  9. Cynk – zapobiega powstawaniu na skórze krostek, trądziku i rozstępów.
  10. Pektyny – neutralizują toksyczne substancje w jelitach.

Na co komu kiwi, czyli właściwości lecznicze

  1. Kiwi obniża ciśnienie krwi.
  2. Kiwi redukuje ryzyko chorób nowotworowych.
  3. Kiwi walczy z przeziębieniem.
  4. Kiwi na przejedzenie.
  5. Kiwi poprawia kondycję oczu.
  6. Kiwi na zaparcia.
  7. Kiwi na odchudzanie.

5 ciekawostek na temat kiwi

  1. Pierwotna nazwa kiwi to agrest chiński. Narodził się w dolinie rzeki Jangcy w Pół. Chinach.
  2. Owoc stał się sławny po przywiezieniu do Nowej Zelandii, gdzie trafił na doskonałe warunki uprawy: powulkaniczną glebę, czasem słońce, czasem deszcz. Tam nadano mu nazwę kiwi, ponieważ drobne włoski pokrywające owoc przypominały puszek na ciele ptaka zwanego kiwi.
  3. Istnieją 94 gatunki kiwi, ale tylko kilka uprawia się dla owoców.
  4. Kiwi ma postać pnącza o drewnianych łodygach, trochę przypomina winorośl i przez długi czas było uprawiane ze względów estetycznych.
  5. Zdaniem norweskich naukowców kiwi może zastąpić aspirynę. Naukowcy wykazali, że spożywając 2-3 kiwi dziennie można zmniejszyć ryzyko powstania zakrzepów krwi i uchronić się przed zakrzepicą żył i udarem.

UWAGA

Jak wszystko, oprócz kamienia, kiwi może uczulać, ponieważ zawiera enzymy z grupy peptydaz (aktynidynę i papainę), które uczestniczą w rozkładzie białek i moga powodować reakcje alergiczne.

Co to jest: brązowe, włochate a w środku zielone? / What is this: brown, furry and green inside?