Jedz ząbki, czyli jedz kiełki! Na zdrowie!

Znowu dzisiaj prosto, szybko i zdrowo, czyli sałatka z kiełków fasoli mung z makaronem ryżowym (jak wygląda produkcja makaronu ryżowego w Wietnamie można zobaczyć tutaj). Najlepiej oczywiście wyhodować kiełki samemu w domu i ja tak robię. Jest do tego specjalne naczynie, które kupiłam tutaj (można też hodować w szklanym słoiku z dziurkami w nakrętce).

Jak hodować:
  • kiełki moczyć przez około 24 godziny
  • opłukać i przełożyć na tacki kiełkownicy
  • 2 razy dziennie podlewać wodą
  • po kilku dniach kiedy kiełki “rozsadzają” już naczynie należy przystąpić do żniw
  • zebrać kiełki, opłukać pod zimną wodą, delikatnie osuszyć, przełożyć do pojemników i schować do lodówki (można trzymać do tygodnia)
Składniki na pyszną sałatkę:
  • kiełki fasoli mung
  • makaron ryżowy
  • orzeszki ziemne
  • sos wg przepisu poniżej
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie sałatki:
  • umyj ząbki, czyli nasze kiełki z fasoli mung
  • zalej wrzątkiem makaron ryżowy, odczekaj 10 minut i przelej zimną wodą
  • wymieszaj kiełki z makaronem
  • wymieszaj składniki sosu i polej nim kiełki i makaron ryżowy
  • orzeszki ziemne utłucz w moździeżu i posyp nimi sałatkę

I gotowe 🙂

Oczywiście kiełki można wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby, czyli do kanapek, smoothie,  koktajli, sosów, zup, jajek, serów i gdzie tylko chcemy.

A jakie wartości odżywcze mają kiełki można przeczytać tutaj.