UFO nad Krakowem?! Nie, to niebiańskie Calzone! / Calzone

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 porcja drożdży suszonych lub świeżych, wedle uznania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Farsz:
  • 1 paczka świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie serka ricotta (250 g)
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej, bardzo cienko pokrojonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • 125 g sera mozzarella
  • 50 g parmezanu, może być Dziurgas
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki jogurtu typu “greckiego”
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Do przygotowania będziemy potrzebować: formę i papier do pieczenia oraz stolnicę do wyrabiania ciasta – lub jak kto woli wolny blat stołu.

Czas przygotowania: 1½ godzina
Ilość porcji: 4 osoby

Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól (w dwa przeciwległe miejsca tak, aby się bezpośrednio nie stykały), mleko oraz oliwę i zagniatamy do połączenia się składników, po czym wykładamy zawartość na stolnicę i wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto – powinno być miękkie i plastyczne. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy z zewnątrz odrobiną oliwy, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy świeżą serwetką i odstawiamy w suche i ciepłe miejsce na minimum 30 minut, aby wyrosło.
Czosnek i cebulę obieramy ze skórki, papryczki chili myjemy i usuwamy nasiona, kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażamy a następnie dodajemy partiami liście szpinaku, dusząc parę minut aż liście zmiękną i puszczą sok. Szpinak studzimy i mieszamy z serkiem ricotta, doprawiając gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Pomidory suszone kroimy na drobne kawałki. Oba sery – mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce ale nie mieszamy – mozzarellę dodamy do środka a parmezanem posypiemy po wierzchu pieroga.
Jajko wybijamy do szklanki i rozkłócamy.
Czosnek do sosu miażdżymy w prasce, łączymy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier, całość mieszamy i odstawiamy, aby sos się „przegryzł”.
Ciasto dzielimy na cztery kawałki. Jeden z kawałków wykładamy na oprószoną mąką deskę i rozwałkowujemy na krążek o średnicy około 25-30 cm. Na jedną połowę wykładamy warstwę szpinaku, suszone pomidory i szynkę prosciutto, pozostawiając dwu-centymetrowy margines od brzegu. Farsz posypujemy po wierzchu mozzarellą, oregano i świeżo startą gałką muszkatołową. Brzeg smarujemy delikatnie wodą i zakładamy drugą połowę robiąc pieróg. Brzegi obu połówek łączymy i zawijamy do środka robiąc delikatny “rand”. Pieróg wykładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy drobno startym parmezanem. Na jednej formie zmieści się nie więcej niż dwa pierogi.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę na środkową półkę i pieczemy około 25 – 3o minut, przy czym na ostatnie 5 minut zwiększamy temperaturę do 200 stopni z włączonym termoobiegiem.
Na koniec jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu i można podawać na stół.
Serwujemy z kieliszkiem dobrego białego wina lub kuflem dobrze schłodzonego piwa.

UFO nad Kakowem?! Nie, to niebiańskie Calzone! / Calzone