Ser biały w kratkę, czyli w kostkę

Przepis przywieziony prosto z zachodu. Z zachodu Polski… 🙂

Pyszny biały ser w oliwie z ziołami, można wyjadać jak konfitury ze słoika (przynajmniej ja tak robię).

Składniki na słoik o pojemności 1/2 l

  • ser sałatkowy
  • oliwa z oliwek
  • mix ziół – 1 łyżeczka
  • mała papryczka chilli

Przygotowanie

Ser sałatkowy pokroić w kostkę, na dno, wyparzonego wcześniej słoika, dać pokrojoną drobno papryczkę, następnie warstwę sera i posypać mixem ziół, potem znowu warstwa sera, trochę papryczki i posypać ziołami i tak do skutku aż nam się skończy miejsce w słoiku albo ser. Na samą górę dajemy trochę papryczki i całość zalewamy oliwą.

Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni.

Konsumpcja tej pychotki zajmuje mi mniej czasu niż jej leżakowanie w lodówce. Przed planowanym jedzeniem trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby oliwa “odtajała”.

Ser biały w kratkę, czyli w kostkę