Klasyka w kuchni, czyli zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa należy do tradycyjnych polskich dań, które gościły na stołach naszych mam i babci. Przepis jest prosty, a sama zupa jest zawsze smaczna i sycąca. Polecam zwłaszcza po imprezie, znakomicie „rozjaśnia umysł i przywraca rozum” :). Zupę można przechowywać w lodówce około 2-3 dni, najlepiej bez śmietany lub zawekować.

Składniki:
1½ l wywaru mięsnego lub warzywnego (lub ostatecznie wody)
4 kiszone ogórki
¼ l wody spod ogórków
½ kg ziemniaków
1 opakowanie śmietany 12%
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 4-6 porcji

Przepis:
Ogórki ścieram na tarce o największych oczkach, by były wyczuwalne w zupie, ziemniaki myję, obieram i kroję w drobną centymetrową kostkę. Koperek płuczę pod bieżącą wodą i bardzo drobno siekam.
Zagotowuję wywar i wrzucam pokrojone ziemniaki. Całość solę (ostrożnie z ilością, zwłaszcza jak ogórki są bardzo słone) i gotuję aż zmiękną. Dodaję starte ogórki i wodę z kiszenia tak, aby uzyskać wymaganą kwaśność. Jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej zawiesistą zupę, można zrobić zasmażkę z łyżki mała i mąki.
I to tyle z gotowania, teraz wystarczy tylko dodać na sam wierzch łyżkę śmietany i posypać dużą ilością drobno posiekanego koperku.

SMACZNEGO !

Klasyka w kuchni, czyli zupa ogórkowa