Chrupiące żeberka brontozaura

Fred: zjadłbym chrupiące żeberka brontozaura.

Barney: A ja mógłbym na okrągło wsuwać udka pterodaktyla.

Nie wiem jak przyrządzali żeberka Jaskiniowcy, ale mój przepis gwarantuje na 100 %, że będą pysze i chrupiące.

Składniki na 4 porcje:
  • 2 płaty żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • woda
Sucha marynata (składniki można modyfikować):
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
Przepis:

Żeberka opłucz dokładnie pod wodą, wysusz, usuń błonę znajdującą się od spodu i niepotrzebny tłuszcz. Natrzyj  żeberka oliwą z dwóch stron. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozprowadź równomiernie po żeberkach. Wszystkie składniki suchej marynaty wymieszaj, posyp i rozetrzyj równomiernie po całej powierzchni mięsa a następnie odstaw do lodówki na całą noc. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż żeberka po stronie mięsa przez około 3 minuty. Do dużej brytfanny wlej ocet winny i ułóż żeberka mięsem do góry. Dolej trochę wody, tak aby powstała ok. 0,5 cm warstwa, ale żeby nie przykrywała mięsa. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C i wstaw żeberka w zamkniętej brytfannie. Piecz ok. 2,5 godziny, od czasu do czasu zaglądając, czy woda całkowicie nie wyparowała. Gdy tak się stanie, podlej żeberka. Co około godzinę polewaj od góry sosem, który wytworzy się na dnie brytfanny. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je z brytfanny, ułóż na ruszcie i podpiecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmij żeberka i zjedz najlepiej z równie chrupiącymi ziemniakami.

Smacznego!

Chrupiące żeberka brontozaura