Chrupiące plasterki, czyli ziemniaki inaczej

Chrupiące, gorące i proste do wykonania. Ziemniaki w plasterkach. U mnie występują solo,ale można je również podawać z sosem np. ziołowym lub czosnkowym.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków podobnej wielkości
  • 4 łyżki oleju
  • rozmaryn
  • sól
Przepis:

Ziemniaki w skórkach dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą a następnie odłożyć, aby dobrze wyschły. Naciąć plasterki szerokości ok. 2 mm, im cieniej, tym lepiej. A jak pokroić ziemniaka, aby skórka od spodu pozostała nienaruszona? Wystarczy położyć go na drewnianej łyżce i ciąć. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować olejem, doprawić solą dodać rozmaryn i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, włączyć funkcję termoobieg i piec ok. 45 minut, aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. Gotowe.

Smacznego!

Chrupiące plasterki, czyli ziemniaki inaczej